Høstseminaret 2009

Rettspolitisk forenings høstseminar går av stabelen på Norlandia hotell på Geilo 18.-20. september 2009. Seminaret går over to dager med foredrag og debatter. Meld deg på seminaret idag!

Årets tema er den nye straffelovens ideologiske grunnlag, og sakkyndiges rolle i norsk sivilprosess.

Påmelding skjer pr e-post til; seminar(a)rpf.no , parallelt med innbetaling av deltakeravgift (og evt. bussavgift) til foreningens konto 1600 21 32552 (Rettspolitisk forening, pb. 6907, St. Olavs pl, 0130 Oslo).  Husk å oppgi deltakers navn og kategori (student/kandidat) ved innbetaling. Dersom du ønsker å betale med faktura, vennligst gi beskjed om dette til seminar(a)rpf.no samtidig med påmelding.

Pris:
Studentpris: 1000 kr inkl. kost og losji
Kandidatpris: 2500 kr inkl. kost og losji
Busstransport: 300 kr tur-retur (Oslo rådhus – Norlandia hotell Geilo)

Påmeldingsfrist: 15. september

Etterutdanning:
Seminaret er godkjent som etterutdanning for advokater.

Last ned ressursinformasjon her:

Forside, samt ressurshefte for Dag 1

Veileder om saksbehandlingsregler i barnefordelingssaker for domstolene og høring av barn (2004).

NOU 2006:9 Kvalitetssikring av sakkyndige rapporter i barnevernsaker side 27 – 40.

FØRSTE DAG

På seminarets første dag tas det utgangspunkt i forslaget til ny straffelov. Først skal postdoktor Jørn Jacobsen (UiB, forskergruppen for strafferett og prosess) og førsteamanuensis Linda Gröning (UiB, forskergruppen for rettsteori) introdusere deler av det strafferettsfilosofiske grunnlaget til lovforslaget. Hvor langt er straff et moralsk akseptabelt samfunnsregulerende verktøy? I hvilken grad bør samfunnet tolerere handlinger flertallet oppfatter som uakseptable? I forslaget til ny straffelov har regjeringen tatt stilling til disse spørsmålene og utmeislet visse kriminaliseringsprinsipper.

Dette danner så utgangspunkt for å diskutere et mer konkret kriminaliseringsspørsmål: Bør personlig bruk og besittelse av Cannabis avkriminaliseres? Panelet består av postdoktor Jørn Jacobsen (UiB, forskergruppen for strafferett og prosess), førsteamanuensis Linda Gröning (UiB, forskergruppen for rettsteori), jurist og kriminolog Ragnar Hauge (UiO, SIRUS), professor i sosiologi Willy Pedersen, samt leder av Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen.

Etter lunsj ses det nærmere på regjeringens forsøk på å styre domstolens straffenivå i den nye straffeloven. Regjeringen har tatt i bruk en ny strategi. For visse forbrytelser angis det konkret hvilket straffenivå domstolen bør legge seg på, gjennom å se på «type-tilfeller» fra rettspraksis (se for eksempel Ot.prp. nr. 22 (2008-2009) s. 177-179 og s. 228-230). Er en slik lovgiverteknikk uproblematisk? Er det domstolen eller lovgiver som er best egnet til å bestemme hva som er en rettferdig straff? 

Temaet introduseres av politifullmektig Aina Mee Ertzeid, mens direktør i Domstoladministrasjonen, Tor Langbach, høyesterettsdommer Magnus Matningsdal og advokat og leder for Advokatforeningen, Berit Reiss-Andersen, stiller til debatt.
 
ANDRE DAG

Seminarets andre dag er viet den sakkyndiges rolle i norsk sivilprosess. Vi spør om de sakkyndiges rolle kan utgjøre et rettssikkerhetsproblem. Stipendiat Anders Løvlie (UiO), rettspsykiater Randi Rosenqvist, Domstoladministrasjonens direktør, Tor Langbach og advokat Mette Yvonne Larsen, vil belyse temaet.

Aktuelle spørsmål er:

– Kan den sakkyndiges binding til partene utgjøre et rettssikkerhetsproblem?

– Innebærer bruk av sakkyndige at dommere abdiserer fra sitt ansvar?

– Kan en være sikker på at de sakkyndige fullt ut forstår hvilke vurderinger de er bedt om å foreta?

– I hvilken grad har man en reell anledning til å imøtegå de sakkyndiges vurderinger?

– Tør sakkyndige innen de samme miljøene i Norge å kritisere hverandre?

Problemstillingene vil bli belyst gjennom eksempler fra barnefordeligssaker og erstatningsrett.

Sted:

Rettspolitisk forenings høstseminar går av stabelen på Norlandia hotell på Geilo 18.-20. september 2009.

Foreløpig program: (det tas forbehold om endringer)

Fredag 18. september:
Avreise med buss kl. 17.00 fra Rådhusplassen. Ankomst Geilo Norlandia hotell ca kl. 20.00. Middag

Lørdag 19. september:
09.00-09.15 Velkommen og åpning av seminaret

14.00-16.00 Turgåing

20.00 Middag

Søndag 20. september:

13.00 Lunsj

14.00 Avreise til Oslo