3. oktober: Rettspolitisk kjepphest 

Rettspolitisk kjepphest rir på ny!

Foreningen inviterer til nok en runde med Rettspolitisk kjepphest, hvor et knippe engasjerte jurister, advokater, jusstudenter og andre interesserte får muligheten til å presentere sine rettspolitiske kampsaker.

Innleggene skal være kortfattede, intense og stimulere til rettspolitisk debatt. Publikum gis deretter anledning til å stille spørsmål og gi kommentarer.

Rettspolitisk kjepphest vil denne gang finne sted tirsdag 3. oktober klokken 18:00Deichman Grünerløkka.

Innlederne er som følgende med deres tema:

  • Arild Humlen, advokat hos Humelen Advokater: «Rettssikkerhet og utlendingsforvaltning»
  • Ola Ø. Nisja, advokat hos Wikborg Rein: «Hvorvidt høye sakskostnader ødelegger tilgangen til domstolene»
  • Ragnhild J. Nakling, advokat hos Ræder Bing: «EØS-brudd i ferieloven»
  • Cecilia Dinardi, advokat hos Elden Advokatfirma: «Barnevernlovens system i kollisjon med relasjonsperspektivet og barns rett til å bli hørt»
  • Trygve Harlem Losnedahl, stipendiat ved Nordisk institutt for sjørett (UiO): «Bruk mer loddtrekning (ved fordeling av offentlige goder)»
  • Cathrine Hambro, advokat hos Bull & Co Advokatfirma: «Rettsvern for miljøet»
  • Henrik Syse, filosof, professor og forsker ved Institutt for fredsforskning: «Rettsstat og kunstig intelligens»

Tonje Lilaas Larsen, tidligere styreleder av Rpf og nå advokat hos Advokatfellesskapet Mette Y. Larsen & Co, er ordstyrer.

Hold av datoen, for å høre spennende innlegg, debatt og anledning til selv å gi kommentarer eller stille spørsmål!

Se også arrangementets facebookside her.

Vi gleder oss – vel møtt!

Høstseminaret 2022: Etterforskning og rettstaten

Rettspolitisk forening inviterer til det årlige Høstseminaret fra 30. september til 2. oktober 2022. Seminaret arrangeres på på Dr. Holms hotel på Geilo.

Årets tema er politiets etterforskning av straffesaker. Vi gleder oss til å ta fatt på spennende temaer som berører rettsstaten. På seminaret vil fremtredende personer ta for seg viktige problemstillinger innenfor politiets avhørspraksis, bevisinnhenting og bevishåndtering, samt hyppige varetektsfengslinger og hyppige henleggelser.

Årets deltakere

  • Ingvild Bruce, Ph.d., konstituert lagdommer i Borgarting Lagmannsrett
  • Cecilia Dinardi, barnerettsadvokat og partner i Elden
  • Geir Evanger, statsadvokat
  • Aurora Geelmuyden, inntil nylig forsvarer, nå seniorrådgiver i Forebyggingsenheten hos Sivilombudet
  • Katrine Holter, førsteamanuensis i rettsvitenskap ved Politihøgskolen
  • Ulf Stridbeck, professor emeritus ved Universitetet i Oslo

Program

Fredag:
19.00 Middag
20.30 – 21.15 Stridbeck: Stochholmsyndromet
21.30 – 22.30 Quiz

Lørdag:
08.45 – 09.45 Evanger: Etterforskning – Kryssende hensyn
09:45 10.00 Pause
10.00 – 10.45 Holter: Politiets ransakingspraksis
10.45 – 11.00 Pause
11.00 – 12.00 Geelmuyden: Varetektsfengsling og bevisavskjæring
12.00 – 12.15 Pause
12.15 – 13.00 Bruce: Politiets bruk av skjulte tvangsmidler
13.00 – 15.00 Lunsj
15.00 – 15.45 Bruce: Politiets bruk av skjulte tvangsmidler
15.45 – 16.00 Pause
16.00 – 17.00 Rettspolitisk kjepphest
20.00 – 22.00 Festmiddag

Søndag:
10.00 – 10.45 Stridbeck: Åtte myter om troverdighet
10.45 – 11.00 Pause
11.00 – 12.00 Dinardi: Varetektsfengsling av mindreårige og avhør av barn 
12.00 – 12.15 Pause
12.15 – 13.00 Holter: Forsett
13.00 Lunsj og avreise

Praktisk informasjon

Påmelding via påmeldingsskjema: https://nettskjema.no/a/278323..

Påmeldingen er bindende, og det er begrenset antall plasser. Oppgi navn, adresse, studiested/arbeidssted, eventuelle allergier, hvordan du vil bo og eventuelt hvem du vil dele rom med.

Påmeldingsfrist: 15. september 2022.

Pris:

  • Fullpensjon fra kr. 2 500,-
  • Studentrabatt: De første 30 studentene får minst kr 500 i avslag på fullpensjon. Resten blir satt på venteliste og vil få informasjon nærmere seminaret.

Reise bestilles og besørges av deltakerne selv.

Spørsmål kan sendes til leder@rpf.no.

Vi gleder oss!

23. august: Rettspolitisk kjepphest

Den 23. august arrangerer foreninga Rettspolitisk kjepphest med et knippe engasjerte jurister som skal presentere sine rettspolitiske kampsaker.

Innleggene er kortfattede og intense, og skal ikke vare lenger enn fem minutter. Deretter gis publikum anledning til å stille spørsmål og gi kommentarer.

Innlederne er de følgende:

  • Anine Kierulf (førsteamanuensis ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo)
  • Catherine Banet (førsteamanuensis ved Nordisk Institutt for Sjørett ved Universitetet i Oslo)
  • Marius Nordby (Styreleder i Sabima. Leder for fagutvalget for klima- og miljøspørsmål i ICJ-Norge, universitetslektor. Forfatter av «Det store klimasøksmålet»)
  • Andreas Sjalg Unneland (stortingsrepresentant for SV)
  • Magnus Torfoss (advokat i advokatfirmaet Hasle og styreleder i yngre forsvarere)
  • Stein Evju (tidligere professor i arbeidsrett ved institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo. Tidligere dommer ad hoc ved Den europeiske menneskerettsdomstol og honorær professor ved Aarhus Universitet.)
  • Torstein Bø (senioradvokat ved Oslo Advokatkontor)
  • Bengt Erik Waldow (Jurist, og “Bettercallbengt” på Tiktok)
  • Karin Bruzelius (tidligere Høyesterettsdommer. Tidligere leder for Norsk Kvinnesaksforening. Tilknyttet Nordisk institutt for sjørett ved Universitetet i Oslo)

Lenke til arrangementets facebookside finner dere her.

Vel møtt på Frokostkjelleren fra kl. 18.00!

Rettspragmatisme – lansering av spesialnummer av Kritisk juss

Fjorårets tredje og siste utgave av Kritisk juss er et temanummer om rettspragmatisme. I den anledning inviterer Rettspolitisk forening til et gratis, digitalt lanseringsarrangement torsdag 4. mars 2021 kl. 19.00.

Vi er veldig fornøyde med å ha med oss knallsterke deltakere i professorene Tor-Inge Harbo, Ole Gjems-Onstad og Vibeke Blaker Strand. Arrangementet skal gjennomgå hva rettspragmatisme er og hvordan den kan skape debatt med utgangspunkt i Gjems-Onstads artikkel om manglende konsekvenstenkning i menneskerettsjussen.

Arrangementet er spesielt relevant for studenter som tar fag som Metode og etikk, Rettsfilosofi og Menneskerettigheter, og for studenter som skal skrive masteroppgave.

Lenke til det digitale arrangementet vil bli lagt ut på arrangementets facebookside her forut for arrangementstart.

Tor-Inge Harbos introduksjon til temaet:

Torstein Eckhoffs lærebok i rettskildelære som utkom første gang i 1971 var ikke så mye et «nybrottsverk» som en manifestasjon av den dominerende forståelse av retten som norske – og danske – jurister delte på begynnelsen av 1970-tallet, nemlig den rettspragmatiske.

Men rettspragmatismen skulle bli utfordret i de påfølgende tiår – gjennom den såkalte rettsliggjøringsprosessen, styrt av internasjonaliseringen, rettighetstenkningen og et tilhørende ønske om en mer fremtredende og selvstendig rolle for domstolene. Med tilslutning til disse europeiske (internasjonale) rettsregimer fulgte en rettstenkning med på lasset, som på en grunnleggende måte stred mot den rettspragmatiske tenkningen. Dermed var det duket for metodestrid. For ikke bare strider en utpreget rettighetstenkning mot en rettspragmatisk tilnærming til retten. Det gjør også den «domstolsaktivisme» som disse europeiske (internasjonale) rettsregimene forutsetter.

Dette spesialnummeret av Kritisk juss ses på som et bidrag til den pågående debatten om juridisk metode, inklusive hvordan man best mulig skal sikre jussens funksjonalitet og legitimitet.

Ole Gjems-Onstads bidrag i spesialnummeret tar for seg svakheter i Den europeiske menneskerettighetsdomstolens tilnærming til retten. Disse svakhetene må, som han påpeker, føres tilbake til domstolens formalistiske og rigide tilnærming til Den europeiske menneskerettighetskonvensjonens rettigheter, eksemplifisert ved torturforbudet i artikkel 3. Han påviser hvordan denne tilnærming ikke uventet har ført til svært urimelige resultater i enkelttilfeller. For å bøte på dette, foreslår Gjems-Onstad at Menneskerettighetsdomstolen anlegger en mer rettspragmatisk tilnærming til rettighetene, noe som i tilfellet torturforbudet kan komme til utrykk ved at det innfortolkes en forholdsmessighetsvurdering i den aktuelle bestemmelsen.

Kan litteraturen si noe om hvordan retten bør være?

Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» og Helga Hjorths roman «Fri vilje» tematiserer seksuelle overgrep internt i en familie. Kan disse romanene belyse hvordan retten og rettsapparatet møter og behandler familier som håndterer anklager om overgrep? Kan litteraturen bidra med nye perspektiver på juridiske problemstillinger?

Disse spørsmålene har Jussi Pedersen behandlet i sin artikkel i siste nummer Kritisk Juss.

Artikkelen utforsker krysningspunktet mellom rett og litteratur, et tverrfaglig felt som er viet lite oppmerksomhet, men som åpner for mange nye problemstillinger. Rettspolitisk forening inviterer til webinar med Pedersen torsdag 29. oktober 2020 kl. 19.00, hvor han presenterer artikkelen. Vi har også invitert Dan Frände, professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Helsinki, og Silje Haugen Warberg, førsteamanuensis ved Institutt for språk og litteratur ved NTNU, som vil kommentere artikkelen med utgangspunkt i sine fagområder. Vi vil også åpne for spørsmål fra publikum. Arrangementet er gratis, og vil bli gjennomført som et webinar i Zoom.

Lenke til webinaret vil legges ut på arrangementsiden på facebook like før arrangementsstart.

Årsmøtet 16. april 2020

Årsmøtet 2020 ble i år avholdt digitalt. På årsmøtet ble det valgt et nytt styre som nå består av:

  • Tonje Lilaas Larsen (leder)
  • Embla Helle Nerland
  • Erik Rustad Markussen
  • Kristiane Bugge Dugstad
  • Anela Ferati
  • Mathias Gravdehaug
  • Petter Dines Olsen
  • Ida Sollesnes
  • Ida Tønnessen
  • Hanna Aasen
  • Lars Arnesen
  • Marit Aarsland Loe

Selv om vi i år dessverre ikke fikk gjennomført et tilsvarende arrangement for medlemmene våre som i fjor, ser vi frem til nye spennende arrangementer ut over høsten. Mer informasjon om foreningas videre arbeid og arrangementer vil komme på nettsiden. Foreningas medlemmer vil fortsatt motta jevnlige oppdateringer i nyhetsbrevet som sendes ut, og vi anbefaler å følge med på dette etter hvert som samfunnet åpnes for sosiale arrangementer.

Vi ser frem til å fortsette arbeidet med spennende rettspolitiske prosjekter i året som kommer.

Har du spørsmål eller innspill til det nye styret kan du ta kontakt på leder@rpf.no.

Årsmøte i Rettspolitisk forening

Ifølge Rettspolitisk forenings vedtekter, skal det avholdes årsmøte innen 1. mai. På grunn av virusutbruddet har styret vurdert flere løsninger for gjennomføring av årsmøtet, men kommet frem til at årsmøtet i år vil skje ved skriftlig behandling 16. april.

Dokumentene til årsmøtet finner dere nederst. Vi ber om at medlemmene sender merknader, innspill og innsigelser til styret2@rpf.no innen 15. april kl. 12. Styret vil deretter behandle dokumentene med innspill, og vurdere om årsberetning, regnskap og budsjett kan godkjennes på en videokonferanse med styrets medlemmer på årsmøtet 16. april. kl.18:00. Dersom det blir behov for avstemninger vil vi finne en løsning for dette.

Vi beklager at det ikke kan gjennomføres et ordinært årsmøte, men håper foreningas medlemmer finner denne løsningen holdbar.

Det vil dessverre heller ikke bli noe faglig arrangement i forbindelse med årsmøtet. Vi kommer sterkere tilbake når smittefaren er over. Protokollen fra årsmøtet vil bli lagt ut på nettsiden vår.

På sakslista står følgende saker:

1 Årsmelding fra styret

2 Årsmelding fra Rettspolitisk forening Bergen

3 Årsmelding fra redaksjonen i Kritisk juss

4 Regnskap 2019

5 Budsjett 2020

6 Fastsetting av kontingent

7 Valg av leder og øvrige styremedlemmer

8 Eventuelt

Forslag om at en sak skal behandles på årsmøtet må være styret i hende senest tre uker før årsmøtet.

Saksdokumenter finner du her:

1 Årsmelding fra styret

2 Årsmelding fra Rettspolitisk forening Bergen

3 Årsmelding fra redaksjonen i Kritisk juss

4.1 Regnskap 2019

4.2 Balanse 2019

4.3 Revisorerklæring

5 Budsjett 2020

6 Styrets innstilling om kontingent

7 Valgkomiteens innstilling

Rettspolitisk kjepphest

Rettspolitisk forening arrangerer Rettspolitisk kjepphest, et arrangement hvor engasjerte jurister og jusstudenter får muligheten til å presentere sin rettspolitiske kampsak. Arrangementet vil finne sted på Skatten i Oslo, onsdag 5. februar.

Innledere:
Arne Fliflet, tidligere Sivilombudsmann
Robina Hussain, advokat – Elden
Anders Løvlie, førsteamanuensis UIO
Brynjar Meling, advokat – Sjødin, Meling & Co
Bente Roli, advokat – Kontoret for fri rettshjelp
Merete Smith, generalsekretær Advokatforeningen
Vebjørn Wold, jurist

Hver deltaker får fem minutter til å presentere sin kjepphest. Deretter åpnes det for korte replikker fra salen, før innleder igjen får muligheten til å komme med en avsluttende duplikk.

Vi håper publikum tar diskusjonen videre!

Gikk du glipp av første utgave av Rettspolitisk kjepphest? Les oppsummering her: https://juridika.no/innsikt/Hva-er-din-rettspolitiske-kjepphest

Ytterligere informasjon om arrangementet og oppdateringer vil bli lagt ut på facebook.

Årsmøtet 2019 og foredrag om abort

Årsmøtet i Rpf ble tradisjonen tro gjennomført med et spennende faglig foredrag i forkant. Temaet var regjeringens forslag til endringer i abortloven, som foreninga nylig har levert en høringsuttalelse om.

Styrets egen Hanne Hareide Skårberg startet kvelden på Frokostkjelleren med en kort innledning om regjeringas endringsforslag til abortloven. Innledningen ble holdt i «pecha kucha»-format, og ble vel gjennomført på de tilmålte 20 sekunder x 20 bilder.

Deretter holdt gynekolog og professor i samfunnsmedisin og global helse, Johanne Sundby, et interessant foredrag om abort. Som lege i både Norge og utenlands, og som tidligere abortnemdsmedlem, hadde Sundby en erfaringsbasert tilnærming til temaet.

I et juridisk perspektiv er abortlovene i verden ganske interessante, mente Sundby, fordi det sjeldent er så stort skille mellom liv og lære som når det gjelder dette temaet. Abort har alltid og vil alltid finnes, uavhengig av hvordan det reguleres. Forskjellen i hvordan det reguleres er imidlertid symptomatisk på hvordan det enkelte samfunn utøver kontroll og fordeler skam over kvinner. Sundby er motstander av abortnemndene slik de fungerer i dag, og mener nemdene bidrar til at kvinnene må stakkarsliggjøre seg selv. I stedet burde man møte kvinnene med informasjon og dialog. Videre gjorde hun det ganske klart at det ikke er så enkelt som at «klarer du å bære fram ett barn, så klarer du to». Tvilling- og flerlingesvangerskap(/fødsler) er langt fra risikofritt, noe som hittil har vært nokså underkommunisert i denne debatten.

RPF takker Sundby for et lærerikt foredrag!

Etter innledningene ble årsmøtet gjennomført, og det ble valgt flere nye styremedlemmer. Årets styre består av:

  • Tonje Lilaas Larsen (leder)
  • Hanne Hareide Skårberg
  • Embla Helle Nerland
  • Ingrid Lie
  • Rita Paramalingam
  • Anette Holtane Bergland
  • Erik Rustad Markussen
  • Hannah Kvamsdal
  • Kari Malene Jørgensen
  • Kristiane Bugge Dugstad
  • Veronica Wiese
  • Anela Ferati

RPF ser frem til å drive med masse spennenende rettspolitisk arbeid i året som kommer!

Har du spørsmål eller innspill til det nye styret kan du ta kontakt på leder@rpf.no.