Høstseminaret 2006

Seminaret gikk av stabelen 22.-24. september på Norlandia hotell på Geilo. Seminaret fokuserte på personvern, personvern og rettssikkerhet i strafferetten og menneskerettigheter som juridisk dokumentasjon.

 

Faglig program

Som ved tidligere høstseminar ønsket RPF å sette fokus på aktuelle rettslige og rettspolitiske problemstillinger. På programmet for 2006 stod følgende tema:

Personvern: Det er foreslått en utvidelse av DNA-registeret til bruk i strafferettspleien. Hvis forslaget gjennomføres føyer det seg inn i rekken av tiltak de senere år som medfører økt registrering og overvåking i samfunnet, som f.eks. økt romavlytting, etablering av SIS-registrene og økende videoovervåking i det offentlige rom. Tar vi ett skritt av gangen mot 1984, uten å ta en grunnleggende debatt om hvor grensene bør gå av hensyn til personvern?

Personvern og rettssikkerhet i strafferetten: NOKAS-saken har aktualisert de etiske spørsmål forsvaret møter ved tilgang til all relevant informasjon i straffesaker. Det problematiske oppstår når materialet som overgis fra forsvarer til klient potensielt kan skade tredjemann, typisk ved at det inneholder sensitiv eller krenkende informasjon eller når det er fare for at materialet kan benyttes til å søke å true eller påvirke vitner. På den annen side kan det være viktig for klientens rettssikkerhet at han gjøres kjent med innholdet slik at kontradiksjon reelt sett kan finne sted. Rettspolitisk forening ønsker å debattere hvordan forsvareren her bør bruke sitt skjønn og videre, hvor langt bør man som forsvarer strekke seg for klienten?

Menneskerettigheter: De senere år har menneskerettigheter fått et betydelig fokus i juridisk argumentasjon. I hvilken grad fører dette til mer dyptgående endringer i oppfatningen av jus og juridisk metode? Er dette i så fall en positiv rettsutvikling? Og hvilke konsekvenser kan en slik utvikling ha for vår forståelse av menneskerettighetsbegrepet?

Følgende innledere er bekreftet: Høyesterettsdommer Karin M. Bruzelius, førsteamanuensis dr. juris Marius Emberland (institutt for offentlig rett), advokat Erlend Haaskjold (Regjeringsadvokaten), lagdommer Anders Bøhn (Borgarting lagmannsrett) advokat John Christian Elden (Advokatfirmaet Elden DA), advokatfullmektig Lola Magnussen (Advokatfirmaet Hjort), Overbetjent Vigleik Antun (KRIPOS), sosiologistipendiat Johanne Yttri Dahl (NTNU).

Sosialt

Tradisjonen tro vil det bli en god lunsjpause lørdag, med mulighet for å ta seg en tur. For øvrig legges det opp til festmiddag med påfølgende sosialt samvær lørdag kveld.

Påmelding og annen praktisk info

Ordinær pris for seminaret er 2150 kroner. For studenter er prisen 950 kroner (NB! Begrenset antall studentplasser). Prisen inkluderer seminarmateriale, kursavgift, to overnattinger på dobbeltrom (tillegg for enkeltrom), samt middag fredag kveld, tre måltider lørdag, samt frokost og lunsj søndag.

Buss er satt opp tur/retur Oslo-Geilo. Bussen går fra Rådhustrappen kl. 16.00.

Pris: 200 kroner. Bussplass bestilles sammen med påmelding (NB: Begrenset antall plasser i bussen).

Påmeldings- og betalingsfrist er 11.september. Send en e-post til seminar@rpf.no og oppgi navn, telefonnummer, postadresse, om du er student, om du skal følge busstransport, og hvem du ønsker å dele rom med, ev. om du ønsker enerom.

Kontonummer: 1600.21.32.552 Dersom du skal reise med bussen betales dette over samme regning.

Deltagerhefte vil bli sendt ut til alle påmeldte deltagere. For øvrig vil program og øvrige opplysninger forløpende bli oppdatert på Rettspolitisk forenings hjemmesider: www.rpf.no.

PROGRAM (forbehold om endringer)

Fredag

 

16:00        Buss fra Oslo.

 

20:00        Ankomst Norlandia Geilo hotell. Middag.

 

Lørdag

 

09.00        Åpning og praktisk informasjon.

 

               Personvern og problematisering av utvidelser av DNA-registeret

 

09.15        Utviklingen de senere år med lovendringer som åpner for mer overvåking og registrering. Hvor kan og bør grensene gå når personvernet står opp mot ønsket om kriminalitetsbekjempelse og oppklaring?
               v/Jens Petter Berg (Institutt for rettsinformatikk, UiO).

 

09.45        Sosiale konsekvenser av økt bruk av videoovervåkning og DNA-register.
               v/ Johanne Yttri Dahl (Institutt for sosiologi og statsvitenskap, NTNU).

 

10.15        Pause.

 

10.30        Hvorfor er økt bruk av DNA-registering i strafferettspleien nødvendig?
               v/ Vigleik Antun (analyseavdelingen, KRIPOS).

 

11.00        Spørsmål og synspunkter fra salen.

 

12.00        Lunsj. Muligheter for turgåing, m.m.

15.00        Innsyn og personvern i strafferettspleien

               Innlegg med påfølgende paneldebatt.

 

15.15        Innsynsreglene og deres begrunnelse. Personvern for tredjeperson og forsvarers ansvar. v/ Lola Magnussen (Advokatfirmaet Hjort).

 

15.30        Innsynsproblematikk i NOKAS-sakens kjølvann. Innsyn og forsvareretikk.
               v/ John Christian Elden (Advokatfirmaet Elden).

 

15.45        I hvilken grad tilfredsstiller unntakene fra dokumentinnsyn påtalemyndighetens behov for en effektiv etterforskning og behovet for å beskytte vitner og utenforstående tredjemenn?
               v/ Linda Jeanette Myrdal (Oslo Statsadvokatembeter).

 

16.00         Pause.

 

16.15        Paneldebatt.

 

18.00        Slutt på det faglige programmet.

 

20.00        Festmiddag og sosialt samvær.

 

Søndag

 

               Menneskerettigheter i den juridiske metode

 

09.30        Innlegg ved Marius Emberland (Institutt for offentlig rett, UiO), Karin M. Bruzelius (Norges Høyesterett) og Erlend Haaskjold (Regjeringsadvokaten).

 

11.00        Pause.

 

11.15        Paneldebatt.

 

12.00        Lunsj .

 

               Buss til Oslo.

 

19:00        Buss ankommer Oslo.

(a) = krøllalfa